Lavendel

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

Lavendel 
Al jarenlang voel ik mij gepassioneerd door het mooie paarse lavendelkruid. Van alle kruiden is lavendel mijn favoriet. Ik neem je in deze blog mee naar het kruid waar ik zo happy van wordt en vertel je meer over de nieuwe Marcurius oogkussentjes. Lees je mee?

Wanneer je de heerlijke geur van lavendel ruikt dan denk je al snel aan de Provence in Frankrijk. Ik hoop daar nog eens naar toe te gaan, want ik ben er nog nooit geweest. Op afbeeldingen kan ik mij wel voorstellen hoe dat eruitziet.Vroeger groeide lavendel in het wild. Nu wordt het speciaal gekweekt voor diverse doeleinden zoals parfum, cosmetica, aromatherapie en aanvulling voeding.

Soorten lavendel
Er zijn misschien wel honderd soorten lavendel in verschillende landen. Maar de in Frankrijk gekweekte lavendel is toch wel het bekendste. De ‘lavande vraie’ oftewel de klassieke, fijne lavendel. Lavendel groeit van nature op de kalkgronden van de Provence, op zo’n 600 tot 1400 meter hoogte.  Lavendel herken je aan haar kleine paarse bloemenbosjes, een stevige stengel en aan haar sterke geur. Deze aroma valt ook op in de dierenwereld, de hommels en bijen kunnen geen genoeg krijgen van deze heerlijke nectar. Een andere soort lavendel is de Lavandin. Een kruising tussen de klassieke, fijne lavendel en spijklavendel (de wilde variant). De lavandin is krachtig en de bloemen zijn groter en hebben een rondere vorm. Lavandin groeit op zo’n 200 tot 1000 meter hoogte.

Gebruiken
De Romeinen gebruikten lavendel al om hun bad en wasgoed extra lekker te laten ruiken. De heerlijk geurende plant bevat ontelbaar veel positieve eigenschappen: ze werkt ontsmettend, verzachtend en helend. De essentiële oliën ervan verrichten dan ook wonderen bij het verzachten van jeuk of het nemen van een ontspannend bad. Wanneer je je verbrand hebt haalt lavendel de brand er af. 

Oogkussentjes, olie, thee
Lavendel heeft de eigenschap dat het een ontspannende werking heeft. Een oogkussentje wat je op je ogen legt heeft meteen een heilzaam resultaat. Wanneer je lavendelolie gebruikt, kom je vrijwel meteen in een diepe ontspanning. Wist je overigens dat er voor één liter essentiële olie 200 kilo verse lavendelbloemen nodig zijn?

Lavendelolie kun je eenvoudig zelf maken door een potje te vullen met wat lavendel stukjes en olijfolie. Laat het potje enkele weken in zon voor het raam staan en zeef het vervolgens uit. Daarna kun je het overgieten in een ander potje.

Heb je wel eens lavendel theegedronken? Het is heerlijk voor de innerlijke rust. Pak hiervoor twee takjes en lavendel giet dit over met heet water. Laat het even in trekken en je hebt een heerlijke thee.

Wist je dat je lavendel ook een helend kruid is voor je gezondheid? Gebruik het bij misselijkheidsklachten, wonden (dit is de enigste olie die rechtstreeks op de huig mag), huidverzorging zoals puistjes, bij verkoudheid, tegen hoofdluis, spanningen en depressies.

Nieuw Marcurius Lavendel Oog kussentjes
Door mijn liefde voor lavendel ben ik zelf oog kussentjes gaan maken. De kussentjes zijn gevuld met verse gedroogde biologische lavendel en lijnzaad/rijst. Je kunt het kussentje op je ogen leggen, indien nodig iets laten verwarmen in de magnetron of in de winter op de verwarming. Als extraatje heb ik de kussentjes mijn fijngevoelige energie meegegeven zodat je je snel op je gemak voelt en kunt ontspannen. Wil je meer informatie over de nieuwe Marcurius oog kussentjes? Klik dan hier voor meer informatie>>

Heb je zelf nog een leuke lavendel tip? Laat het me weten, ik ben erg benieuwd!

Leve de zomer, leve de lavendel……

Marijke klein Gunnewiek – van de laar
Natuurgeneeskundige/ inspirator Marcurius online academie
www.marcurius.nl

 

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?