Wat is goed voor jezelf zorgen?

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 


Wanneer zorg je goed voor jezelf zonder egoïstisch te zijn? Vragen die bij je opkomen als je bezig gaat met bewustwording.Lees mee hoe je het zou kunnen doen.

 Ik was weinig bewust deed de dingen zoals ik dacht dat ze hoorden of nam ze over van mijn ouders. Ik was in de dagen van mijn Whiplash, mega op mezelf aangewezen en iets in mij zei: “het komt goed”. Ik dacht wat is dat? Iets spreekt in mij. Doordat ik weinig tot niets kon doen kwam ik steeds dichter tot mezelf. Ik leerde onderscheid te maken wat ik fijn vond en wat ik niet fijn vond. Ik leerde nee zeggen en grenzen aangeven.

Was dit leuk? Nee, hoe moeilijk was het om een feest of verjaardag af te zeggen omdat je lijf aan gaf dat je beter kon rusten. Gek genoeg werd ik er steeds beter in en bij elke vraag, stelde ik een vraag aan mezelf. Een die vraag is: “Hoe is dit voor mij?” Daardoor kon ik beter ja of nee zeggen zonder mezelf en de ander te kort te doen.

Meer dan 20 jaar geleden kreeg ik na een val in Euro Disney een Whiplash. Ik kan wel zeggen de Whiplash mijn leven heeft veranderd in een positieve zin.

Waarom is er nodig om goed voor jezelf te zorgen?

Als iedereen beter voor zichzelf zouden zorgen dan hoeven we niet wakker te liggen van de zorgen over elkaar. Dat wil niet zeggen dat je niet om hulp of raad van anderen zou kunnen vragen maar het gaat erom dat juist JIJ je eigen verantwoordelijkheid neemt voor je leven. Een aantal kernwoorden zal ik hier benoemen.

  • Voldoende slaap
  • Gezond eten
  • Balans tussen inspanning en ontspanning
  • Grenzen stellen
  • Jezelf waardering
  • Bewustwording
  • Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf
  • Beweging
  • Van jezelf houden

Waarom is het zo moeilijk om nee te zeggen?

Heel veel mensen doen dingen om een ander te dienen, gaan naar verjaardagen terwijl ze er eigenlijk niets aan vinden, Kijken dan op hun mobiel en zijn vervolgens met anderen bezig.

Dit kost mega energie van alle kanten. Zeg dan dat je geen zin hebt om te komen en als je er bent ben ik dan in met volle aandacht.Echte vrienden zullen dit begrijpen en anders kan je de vriendschap nog eens nader gaan bekijken.

Echt contact is zo belangrijk en dat besef je als je ziek bent, maar beter is het als het al doet zonder dat je ziek hoeft te zijn.Van dingen tegen onze zin in doen daar kunnen we juist ziek van worden, want dat geeft stress en energieverlies.

Wees zuinig met je eigen energie en die van een ander.
Heb je vragen over dit onderwerp mail naar info@marcurius.nl of stuur een bericht via pb op facebook

Met vriendelijke Groet,
Natuurgeneeskundige praktijk Marcurius
Marijke klein Gunnewiek
www.marcurius.nl

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?