Verbouwing en loslaten

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

Letterlijk betekend verbouwing:
1) Ingrijpende verandering aan een huis 2) Restauratie 3) Verbouw 4) Vertimmering 5) Voortbrenging.
Al de betekenissen kloppen maar de eerste spreekt mij persoonlijk het meeste aan.
Een ingrijpende verandering aan een huis. Ja, zo voelde ik het toen hier de keuken werd verbouwd. Het is niet zozeer het ongemak wat je hebt aan een verbouwing maar meer het emotionele. Jarenlang heb je dezelfde keuken gehad. Hoeveel maaltijden zijn er niet in gemaakt? Hoeveel taarten en cakes zijn er niet gebakken?

Bij het weg halen van de keuken zagen we allerlei spinnenwebben en rommeltjes. Kaal, triest en zo onaf was het toen de keuken weg was. Het leek zo klein en onwerkelijk dat daar een keuken heeft gestaan.
Een periode van opbouw kwam er aan. Na veel timmeren, zagen, en het maken van een verlaagd plafond kwam er weer een gevoel van opbouw. Lampjes in de spotjes en toen was er….. Licht.
Tjee, wat een verandering maar nog steeds geen keuken. Het gevoel van kamperen ging mij goed af omdat ik dat gewend was van vroeger dus ongemak heb ik daar niet van gehad.

Gelukkig kon ik tussendoor gewoon mijn praktijk houden en mijn cliënten vonden het zelfs leuk te kijken naar de vorderingen.
Maar iets in mij voelde niet fijn. Ik had last van het grote gehalte mannenenergie in mijn huis, de humor, het gemopper, de muziek en alles erom heen voor het goede doel: het opbouwen van de keuken. Als toetje kwam er nog een schilderfase , waar op wat kleine afwerkingen de keuken nu is zoals het is….. dus klaar.

Vol enthousiasme begon ik aan de inrichting. Vol trots ruimde ik de lege kratjes op, maar helaas hield er 4 over. Ben ik nu kleiner gaan wonen in mijn keuken of heb ik gewoon teveel spullen?
Beide kloppen. We hebben nu meer inbouwapparatuur en minder kastjes en natuurlijk teveel spullen. Er mag een pannenset weg. Met pijn in mijn hart heb ik hem weggegeven.
Waar gaat dit over denkt mijn hoofd, het is maar een pannenset, maar mijn gevoel laat een bron van herinneringen en emoties zien. Is dit nu loslaten?
En zo ging het ongeveer met alles wat ik over had aan spullen.
Waar gaat dit over zou je denken juist onthechting…. Loslaten van materie en herinneringen.

In mijn praktijk wordt er geen keuken verbouwd maar er worden wel blokkades los geweekt en heel veel emoties losgelaten. Wanneer we de keuken als metafoor beschouwen dan is de keuken het hoofd waar alles met herinneringen is opgeslagen. Er komst steeds meer bij en soms zijn alle laatjes zo vol dat deze bijna niet meer dichtgaan. Ze gaan scheuren of kapot en zijn aan vernieuwing toe. Kortom ook in ons hoofd is het nodig dat er geruimd, verbouwd en losgelaten wordt.
Ben je nu benieuwd hoe dat gaat? Schrijf een reactie onder het facebook bericht of mail naar
info@marcurius.nl

Marijke klein Gunnewiek
Natuurgeneeskundige Therapeut
www.marcurius.nl

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?