Hoe leer je zelfverzekerd te zijn en kun je meer zelfvertrouwen ontwikkelen?

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

Zelfverzekerdheid, of zelfvertrouwen is een toestand waarin men (sterk) vertrouwen heeft in het eigen kunnen. Je gaat recht op je doel af, want je weet wat je wil zonder twijfel.
Vaak hebben mensen juist die twijfel. Zal ik het wel doen? Zal ik toch niet thuisblijven? Of er komt ineens nog een stemmetje omhoog dat zegt: Kan ik dit wel?
Ze missen dan net dat vertrouwen in zichzelf wat zegt: Ik ga het gewoon doen.

Vertrouwen begint al in de kinderjaren. Wanneer je afhankelijk bent van je ouders vertrouw je erop dat je eten en drinken krijgt en dat ze je uit bed halen wanneer je huilt. Dit voelt als een soort oervertrouwen dat in ons zit. Wat zou het mooi zijn wanneer we dat vertrouwen ons hele leven bij ons zouden kunnen dragen.

Wanneer we groter beginnen we door ervaringen van het leven ons oervertrouwen te verliezen.
Wanneer je maar genoeg minder goede ervaringen hebt opgelopen heb je zelf nog de kans dat je faalangst gaat creëren. De meeste mensen zullen dit wel ergens herkennen. Soms ga je dingen ontwijken of zelfs niet meer doen omdat weer dat stemmetje zegt dat je het toch niet kan. Het geloof in je eigen kunnen wordt minder door negatieve ervaringen uit het verleden.

10 tips om over na te denken en meer vertrouwen te krijgen in jezelf.

1. Wees jezelf en vergelijk niet met anderen.
Jij bent uniek met al je goede en minder goede punten.
2. Verbind jezelf met je denken, voelen en lichaam als 1 geheel, zodat je kan samenwerken met deze drie-eenheid.
3. Kies voor Positiviteit en gooi de eerdere opgedane negatieve emoties uit je lijf. Dit zijn ervaringen die voorbij zijn en die hoef je niet heel je leven met je mee te dragen.
4. Hou van jezelf, en straal dit uit door bijvoorbeeld je lievelingskleren aan te doen, aandacht voor jezelf te nemen en jezelf een compliment te geven.
5. Geven en nemen mag in balans zijn. Wanneer iemand je een compliment geeft over je kleding kun je zeggen dankjewel, in plaats van: dat was een koopje of dat heb ik al lang. Je kan ook complimenten aan anderen geven. Indien gemeend kan dat jou een goed gevoel geven.
6. Fouten maken mag. Breng humor aan en lach als je iets niet goed hebt gedaan. I.p.v. jezelf naar beneden te halen of te kleineren.
7. Wees vooral hartstikke trots op jezelf en laat je hart blij worden. Iedereen kan dit tegen je zeggen maar als jij het niet voelt dan komt het niet binnen.
8. Sta jezelf toe om iets spannend te vinden. Je kunt niet meer geven dan jezelf zijn.
9. Geef jezelf de kans om iets nieuws te gaan leren zonder oordeel over jezelf.
10. Sta eens vaker stil bij jezelf op een dag en vraag eens hoe het met je gaat op dat moment.

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je jouw ervaring graag delen. Schrijf dan een reactie onder het bericht op facebook of mail naar info@marcurius.nl

Marijke klein Gunnewiek
Natuurgeneeskundige therapeut
www.marcurius.nl

 

 

 

 

 

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?