Al twee dagen ben ik aan het ploeteren in de tuin, bukken, knielen, schoffelen en harken.

Mooi zo’n tuin, wat een (vermoeiend) werk, maar ook wat een mooi resultaat als je in plaats van groen weer zwart zand kunt zien en de planten beter in zicht zijn.

Mijn voorliefde voor tuinen heb ik van mijn vader. Dag en nacht zat en werkte hij in de tuin. Het gras dat was zijn grootste trots en moest 2 keer per week gemaaid en bijgehouden worden.

Jarenlang heeft hij hier de tuin gedaan als hij op zondag kwam. Ik hielp dan ijverig mee opruimen want  dat werd te veel voor hem. Nu pas realiseer ik mij hoe zwaar tuinieren is. Maar ook nu pas snap ik zijn liefde voor tuinieren. Deze gevoelige man had de tuin nodig om te aarden. Ja, letterlijk met zijn handen in de aarde werken, dat deed hem goed. En na een middagdutje was hij weer volledig in balans.

Een Boeddhabeeldje staat symbool voor mijn vaders werk in de tuin. Natuurlijk onder onze hazelaar waar hij zo trots op was. Jaarlijks haalde hij hier de paastakken van de hazelaar vanaf.

Door hem draag ik tuinieren een warm hart toe. Mijn hart dat nog dagelijks aan hem denkt, zeker als ik door de tuin loop. 

Is het niet zo dat wij onze herinneringen en associaties dragen in ons hart?

Stel dat mijn vader nu niet van de tuin had gehouden zou mijn herinnering dan anders zijn geweest? We leggen toch verbanden met elkaar en gebeurtenissen die we dan weer samen brengen tot 1 geheel. Misschien geven we deze ook wel weer door aan onze kinderen.

Ik heb het gevoel als ik in de tuin werk, dichter bij mij vader te komen, of dichter bij mijn hart waar deze gebeurtenis is opgeslagen.

In mijn praktijk ontmoet ik vaak mensen die veel opgeslagen hebben in hun hart, maar ook in hun lever.

In de lever zit vaak boosheid en woedde. Deze transformeren we dan naar liefde en dat sla je dan weer op in het hart. Het klinkt allemaal zo simpel, maar je hebt altijd een keuze, of je transformeert de zaken of je blijft er 80 jaar mee belast.

Heb jij nu ook iets in je hart of lever en wil je meepraten over dit onderwerp? Schrijf dan een reactie onder het blogbericht op de facebookpagina van Marcurius of mail naar info@marcurius.nl

Marijke klein Gunnewiek
Natuurgeneeskundig therapeut
www.marcurius.nl

 

 

 

 

 

Tuintje in mijn hart