Zelfverwezenlijking

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

Voor mijn opleiding als energetisch therapeut heb ik een scriptie mogen schrijven en ik kreeg als het ware de titel zelfverwezenlijking door in mijn gedachten. Eerst had ik geen idee wat er met deze titel bedoeld werd en nadat ik de betekenis op internet had gelezen werd het mij duidelijk.

Letterlijk betekend het woord zelfverwezenlijking : ‘’de verwezenlijking van je eigen doel/ideaal” Zelfverwezenlijking = zelfverwerkelijking, zelfactualisatie, zelfontplooiing, persoonlijke groei .

Psychologen van de humanistische psychologie spreken van  ‘’de kern van het mens zijn.” Letterlijk betekend het woord zelfverwezenlijking : ‘’de verwezenlijking van je eigen doel/ideaal” Zelfverwezenlijking = zelfverwerkelijking, zelfactualisatie, zelfontplooiing, persoonlijke groei. Psychologen van de humanistische psychologie spreken van  ‘’de kern van het mens zijn.”

Als je weet hoe je als mens in elkaar steekt en weet waar je goed in bent helpt dit je om je identiteit te verstevigen en vorm te geven. Regelmatig iets doen waar je goed in bent, of wat je mooi of leuk vindt, is een manier om jezelf te bevestigen. Daar krijg je zelfvertrouwen van, wat maakt dat je je succesvol voelt in wat je doet.
Als je je identiteit regelmatig bevestigt, dan ervaar je kracht en ook een zeker gevoel van uniek zijn: ‘dit ben ik, dit kan en dit doe ik’. Dit gevoel van uniek zijn behoedt je voor het gevoel op te gaan in een massa en het eventueel daarmee gepaard gaande gevoel van ‘wat doe ik er toe?’

Ieder mens streeft onbewust of bewust naar het verwezenlijken van zijn eigen mogelijkheden. We komen echter niet automatisch toe aan het verwezenlijken van ons zelf. Er zijn dan geen angsten meer die ons belemmeren. We voelen ons niet meer onzeker over een plaats in de groep. We voelen ons vrij van angst en vrij van de waardering of beoordeling van anderen. Op basis van het bereikte zelfvertrouwen komen we, als vrij mens, toe om te realiseren wat in ons is, zonder belemmeringen van binnen onszelf of van buitenaf. Het is het niveau van de vrije zelfontplooiing.

Wanneer de basis in jezelf goed is kun je jezelf een hoger doel stellen, wat wil ik bereiken en wat heb ik er voor nodig? Een doel moet haalbaar zijn en het zou fijn zijn als je daarbij een flow gevoel hebt. Flow is het gevoel van ergens lekker helemaal inzitten, van ergens helemaal in opgaan en de tijd vergeten. Het gevoel hebben dat alles mee zit en dat je op de goede weg bent.

Zo kunnen mensen nadat ze hun doel hebben bereikt een gevoel van trots krijgen. Ze zijn trots op hun prestatie en dat geeft ze zelfbevestiging. Daardoor krijgen ze nog meer vertrouwen om de volgende keer de lat weer iets hoger te leggen. Zo wordt je goed, waar jij goed in wilt worden en dat geeft jou een goed gevoel. Zo maak je jezelf uniek.

Ik heb gemerkt dat ik goed ben om mensen een gevoel te geven dat ze de moeite waard zijn en dat hun eigen kracht van binnen zit. Samen met hen kijk ik om deze eigen kracht te verstevigen. bruikbaar en zichtbaar te maken.

Alleen met het hart kun je goed zien, het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.
Uit: ‘De Kleine Prins’ van A. de Saint Exupéry

 

Heb je nu ook vragen over zelfverwezenlijking mail naar info@marcurius.nl of laat een reactie achter op Facebook.

Marijke klein Gunnewiek
Natuurgeneeskundige Therapeut
www.marcurius.nl

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?