Boeddha

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

Boeddha

Staat voor geluk en mensen willen dit geluk graag hebben in huis en tuin.
Ik moest laatst zo lachen omdat er iemand zei:”
Wist je dat jij 15 boeddha’s hebt in huis en in de tuin”’? Ik heb ze geteld.
Oké dat is een hele hoop en ze komen gewoon door de voordeur binnen. Gekregen geschonken, gekocht of men denkt dat ik dat leuk vind.

Ik hou absoluut niet van beeldenaanbieders en doe dat ook niet, maar ik vind het wel iets hebben die Boeddhabeeldjes. Ik zie ze wel als een symbool en heb er respect voor.

Maar wie was nu boeddha ? 

Het woord Boeddha komt van Siddhartha Gautama. Hij werd 563 voor Christus geboren, als prins van Shakya Clan, vlakbij de grens met India. Zijn leven is hij op zoek geweest naar het pad der verlichting. Hiervoor heeft hij zijn titel als prins opgegeven en zijn vrouw en pasgeboren zoon verlaten, om door te vasten en te mediteren de staat van verlichting te kunnen bereiken.

Op een dag ging hij onder de bodhiboom zitten, waar hij in een diepe meditatie terecht kwam die 49 dagen duurde. Aan het einde bereikte hij het pad der verlichting en hij begreep nu wat je moest doen en wat je juist niet moet doen, om dit pad te kunnen bewandelen. Op zijn 35 ste jaar ging  hij door Noord India  trekken om zijn leer, het pad der verlichting, te onderwijzen.
Dit heeft hij tot zijn 80ste gedaan.

Boeddha is dus iemand die complete en volledige verlichting gerealiseerd heeft. Boeddha stamt af van een persoon, maar tegenwoordig bedoelen we met het woord Boeddha niet een persoon, maar de hoogste bewustzijnstoestand.

 Kernmerken van een Boeddhabeeld.

  • De bedoelding van een Boeddhabeeld is dat het straalt van harmonie en schoonheid. Op zijn hoofd heeft hij een verhoging. Dit heet “Ushnisha” in Sanskriet, de oude Indiase taal, en  betekent dat Boeddha de hoogste verlichting heeft bereikt.
  • Zijn haar is blauwzwart, licht krullend, erg dicht gegroeid en zijn nooit door de war, maar ligt op en tegen het hoofd.
  • De oorlellen zijn vergroot, en hij heeft zachte, fijne handen en voeten, lange slanke vingers en tenen, slanke, mooie stralend witte glanzende tanden, zijn diepe zwarte ogen zijn half gesloten, lange wimpers en zijn lichaam heeft een gouden gloed.
  • Wanneer hij in meditatie houding zit, ligt de rechtervoet op het linker bovenbeen en de linkervoet op de rechterdij, de voetzool naar boven.
  • Als de handen als een bloemknop in de schoot liggen betekent dat dat Boeddha in diepe meditatie is.
  • Als hij de linker hand met de handpalm naar boven op schoot heeft, de rechterhand op de knie en de vingers van de rechterhand naar de grond wijzen betekent dat dat Boeddha de aarde aanroept als getuige dat hij Verlichting heeft bereikt.
  • Wanneer hij beide handen op borsthoogte houdt, de duimen en wijsvingers van beide handen een cirkel maken en de vingertoppen van beide handen elkaar aanraken betekent het dat hij het wiel van de leer in beweging zet. Dat is een manier om te zeggen dat hij alle wezens uitlegt hoe ze verlichting kunnen bereiken.

In mijn praktijk kan je soms een moment beleven in een “staat van zijn”. Je beleeft een gevoel dat je dicht bij jezelf mag zijn en inzichten mag ontvangen vanuit je binnenste. Eigenlijk is iedereen de Boeddha voor zichzelf en blijven de beelden slechts een symbool dat alles vanuit onze eigen kern komt.

Heb je ook Boeddha ervaringen en wil je deze delen? Reageer dan op facebook of mail naar info@marcurius.nl  Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Marijke klein Gunnewiek
Natuurgeneeskundige therapeut
www.marcurius.nl

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?