Sauna en je bloot geven.

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

 

Sinds jaar en dag gaan mensen naar de sauna. De één voor de ontspanning, de ander voor de rust en het transpireren van het lichaam.

Het woord Sauna is een van oorsprong Finse benaming voor een ruimte waarin een droog hete luchtbad genomen kan worden. De temperatuur is zo hoog, 80-120°C, dat de sauna bezoeker snel gaat transpireren of zweten. Het zweten wordt als reinigend ervaren.

In de meeste sauna is zwemkleding verboden. Dit is onder andere voor de hygiëne. Transpiratie zweet blijft in de badkleding hangen en bij onvoldoende douchen wordt dit meegenomen van het ene naar het andere bad of sauna gelegenheid. 

Effecten sauna Bezoek

  • Ontspanning op de spieren en in de geest.
  • Betere doorbloeding van de huid.
  • Stofwisselingsafval en melkzuren verlaten het lichaam.
  • Algemene weerstand wordt beter door afwisselde koude en warmte.
  • Gunstige invloed op de bloedruk.

Waarom gaan mensen naar de sauna?

Mensen vinden het prettig om zich te kunnen ontspannen. Even niets te hoeven doen en de warmte voelen op hun lijf. Even een dagje voor zichzelf, samen met hun partner, vriend of vriendin. Een dagje verwend worden want ze vinden dat ze dat hebben verdiend. Het doet iets met je lijf en geest, dat hoor je vaker, zeker na afloop.

De saunabeheerders hebben op deze behoefte mooi ingespeeld. Ze zorgen voor een prachtige accommodatie en een soort van uitgebreide kaart van eten en drinken. Wanneer dat nog niet genoeg is hebben ze het aanbod uitgebreid naar allerlei massages en behandelingen. Eigenlijk kan zo’n dagje uit niet op.

De aanbiedingen op saunagebied liegen er dan ook niet om. Er is zoveel keus maar uiteindelijk komt alles in een sauna op hetzelfde neer. Want in de sauna mag je je letterlijk bloot geven aan vreemden, want bekenden komen we liever niet tegen. Als je voor het eerst gaat is er misschien nog een schroom, je hebt het idee dat iedereen je aan zit te staren en jij van een andere planeet komt.

Nou ik kan je vertellen dat je daar aan gaat wennen en dat je je kan focussen op je eigen lijf en de positieve gevolgen van het sauna bezoek.

Wanneer je mijn praktijk bezoekt geef je je als het ware ook bloot. Natuurlijk houd je je kleren aan maar geestelijk ben je een open boek. Maar ook hier bepaal jij wat je geestelijk laat zien en in de sauna laat je voornamelijk je lichaam zien.

Hoe is jouw ervaring in de sauna? Ik lees graag je reactie op de facebookpagina van Praktijk Marcurius of mail naar info@marcurius.nl

Marijke klein Gunnewiek
Natuurgeneeskundige Therapeut
www.marcurius.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?