Reacties na verlies en rouwverwerking

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

Deze week gaat de blog over wat het met je doet als je iemand verliest.
En met verliezen bedoel ik dan, iemand die het lichaam heeft verlaten en niet meer onder ons is.

Het klinkt allemaal zwaar maar we hebben er allemaal mee te maken.

Het eerste wat iemand vraagt is: hoe oud was de persoon? Voor mij maakt dat niets uit hoe oud iemand is geworden, maar meer wat die persoon heeft betekend als mens. Soms gaan mensen je aan het hart, heb je wat met die persoon en dat doet iets met je. Veel sterkte is ook al zo’n goed bedoeld woord, het klinkt als een slotwoord, dan kunnen wij verder met ons leven.

Tja wat heb je nodig en wat gebeurd er in je lichaam?

– De eerste verwerking dat is je verstand. Ze had een mooi leven, en dan ploppen er herinneringen op.

– Het gevoel dat is een ander verhaal, soms weet je even niet wat je kan voelen, zijn het tranen of is het   juist een onrustig gevoel?

– Als laatste volgt het lichaam. Die loopt er altijd achteraan. Nog een lange tijd kan je de volgende klachten ervaren zoals;

  • Stress
  • Minder of juist meer eetlust
  • Minder zin in dingen
  • Onrustig gevoel
  • Zware vermoeidheid
  • Gebrek aan energie
  • Slecht slapen
  • Zenuwachtig of gespannen
  • Snel geïrriteerd

Uiteindelijk slijt alles, en is het een kwestie van tijd, maar voor sommige mensen is dit gevoel blijvend en die rouwen dan nog steeds over een verlies van 50 jaar geleden en vergeten dat ze mogen leven in het heden .Het verdriet van het heengaan mag omgezet worden in mooie herinneringen aan het leven.

Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier en dat is ook het mooie als je er bewust van bent, wanneer je niet meer in de gaten hebt dat je rouwt maar wel klachten hebt dan is het tijd om er wat aan te doen. Wanneer het slopend wordt en je denkt dat je het niet alleen kan, dan is er altijd hulp. Kijk wat jij als, persoon nodig hebt, al vertel je 100 keer je verhaal, als dit je helpt dan is het goed.

In mijn praktijk kom ik rouwverwerking ook tegen.
De verwerking is voor iedereen verschillend. Soms is het het gemis, of dat ze nog iets wilden zeggen, of hoe kan ik nu verder zonder die persoon. Het praten erover helpt, maar ook het schrijven van een brief naar die persoon of een ander ritueel  kan verzachten.

Maar 1 les heb ik weer geleerd, koester je dierbare alsof het de laatste dag is…..

Wil je je ervaring delen dan kan  dat via facebook onder deze blog of stuur een email naar info@marcurius.nl

Marijke klein Gunnewiek – van de laar
Natuurgeneeskundige therapeut
www.marcurius.nl

 

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?