Grenzen  stellen

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

Grenzen stellen is erg belangrijk, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.

Jouw eigen grenzen geven aan wat je wel of niet aan kan. Je blijft binnen jouw gestelde eigen kaders.

Wanneer je over je grenzen heen gaat, bestaat de kans dat je stress gaat ervaren.
Een enkele keer is niet erg, dat lost zich vanzelf wel weer op. Ga je langdurig over jouw grenzen heen dan kan je oververmoeid raken en kunnen er geestelijke en lichamelijke klachten ontstaan. Je gaat minder goed in je vel zitten en er ontstaan nog meer stress klachten waardoor je uiteindelijk burn-out klachten kan krijgen en dan ben je verder van huis.

De kunst van het grenzen stellen is dat je dicht bij jezelf blijft voelen. Is de taak of vraag wel uitvoerbaar en mogelijk op dat moment?

Over je grenzen gaan zie je veel in werkgebied, er wordt veel geëist van de werknemer en er wordt minder gekeken naar de haalbaarheid. Maar ook door dominerende partners of mensen uit je naaste omgeving.

Hoe voorkom je dat je over je grenzen gaat?

  • Wees bewust wat je doet en gaat doen.
  • Vind een tegenhanger voor de inspanning die je levert…. dus hoe ontspan je?
  • Zelfkennis
  • Praat met mensen om je heen.
  • Zeg op tijd NEE.
  • Wees bewust als je over de grens heen gaat.

In mijn praktijk zie ik veel mensen met vermoeidheidsklachten die het lastig vinden om grenzen te stellen. Ze zijn vaak bereidt om alles voor een ander te doen en doen dit werkelijk ook heel graag. Soms vergeten ze hierbij zichzelf. Ook zij raken moe, teleurgesteld en verdrietig hiervan.

Samen gaan we dan kijken waar ze de eigen grenzen zijn verloren en hoe we die weer kunnen  (her)stellen. De omgeving went er echt wel aan als jij zegt dat het niet uitkomt of dat je het wel wil doen maar op een later moment.

Ook ik als therapeut loop er regelmatig tegen aan, zeker via de app. Op zaterdag avond of op zondag komen er dan ook geregeld vragen binnen. Dan denk ik: “ach ik help ze maar even”, terwijl ik goed weet dat ik ook momenten mag nemen om mijzelf goed op te laden.

Steeds weer leer je opnieuw om die grens te stellen, ik ben benieuwd hoe jij dat doet?

Wil jij jouw ervaring delen dan kan dat via facebook onder deze blog of stuur een email naar info@marcurius.nl

Marijke klein Gunnewiek – van de laar
Natuurgeneeskundige therapeut
www.marcurius.nl

 

 

 

 

 

 

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?