Ik fietste laatst naar huis en bedacht mij dat het toch een raar fenomeen is dat als mensen ziek worden zij juist veel aandacht krijgen in de vorm van bloemen en fruitmanden. Misschien is het een soort van troost of mensen weten zich geen houding te geven en uiten het in cadeautjes.
Iemand die gezond is en leeft krijgt zelden een fruitmand of een compliment. Misschien heeft die het ook niet nodig en wordt een fruitmand gezien als een soort van oppepper of opsteker.
Misschien denk ik er teveel over na, want ik blijf het een rare gewoonte vinden. Wanneer iemand ziek is, kan hij er niets aan doen, maar om hem dan te belonen voor zijn ziekte proces?
Ik zou hem graag willen helpen met de vraag waar en wanneer hij ziek geworden is. Samen kijken of er ergens een patroon in te vinden is. Misschien ben je als je in staat bent om ziek te worden, ook zelf weer in staat om beter te worden? Ons zelfhelend vermogen, wat ieder mens bezit kan hier hard aan meewerken, vandaag heb je hoofpijn en even later is het over, rara en dat zonder pijnstillers.
Ik heb drie keer Christiane Beerlandt (Vlaamse auteur over boeken van persoonlijke ontwikkeling en zelfliteratuur) mogen ontmoeten en zij schreef over de diepere betekenis van ziekten. Ze had de visie dat alles een reden heeft, ook de dingen die bij toeval gebeurden, zoals een lekke band of die ene muizenplaag.
Deze vrouw heeft diepe indruk op mijn gemaakt. Ik heb haar boek gekocht. Deze lag jaren op mijn nachttafeltje en als ik een kwaal had zocht ik naar de betekenis. Meestal was het te herleiden naar een conflict in mijzelf tussen het voelen en het denken of geheel iets anders. Wanneer ik dit inzicht snapte, was ik plots beter. Ongelooflijk maar waar.
Nu probeer ik te voorkomen dat ik ziek word, zodat ik het boek in de kast kan laten staan en geen fruitmand meer nodig heb. Ik heb geen complimenten nodig, die probeer ik wel aan mijzelf te geven.
In mijn praktijk vinden klanten dit meestal nog een lastige materie. Ik lees ze dan de kwaal voor uit het boek, in de hoop dat ook zij het oppikken en kunnen transformeren (omzetten in iets positiefs).
Mensen worden steeds bewuster en juist het voorkomen dat je ziek wordt is een hele kunst. Kunnen we dat dan niet beter belonen? En voor de zieken onder ons, een fruitschaal en wat extra aandacht is ook heel gezond en hopelijk knap je er snel van op.
Natuurlijk heb ik het hier over een aandoening van korte duur.
Heb je vragen over deze materie stel ze gerust.
Wil jij jouw ervaring delen dan kan dat via facebook onder deze blog of stuur een email naar info@marcurius.nl
Marijke klein Gunnewiek – van de Laar
Natuurgeneeskundige therapeut
www.marcurius.nl