Je hoort het vaak, we “moeten” met zijn allen mega veel.
School, werk, kinderen, sporten, tv kijken, op bezoek gaan etc.
Van het idee alleen al kan je al moe worden.

Ik vraag me af van wie we allemaal zoveel moeten en waar onze eigen keus is gebleven?

Het begint al als je heel klein bent. Je kan niet voor jezelf keuzes maken en daarom doen je ouders het.
Het patroon van moeten sluipt er al snel in: je moet eten, je moet naar school, je moet gaan slapen.
Allerlei dwang waarvan je je later afvraagt: “zou dat niet anders hebben gekund?”. Ik denk het niet want ook zij hebben het geleerd van hun ouders en die patronen weer mee overgenomen.

Gelukkig zijn steeds meer mensen zich er van bewust en zijn het moeten gaan vervangen door mogen, willen of kunnen. Weet je dat het best nog een kunst is omdat te gaan doen en zeker om je er bewust van te zijn.

Het is een vast patroon en iedereen weet waar het voor staat. Mogen, willen of kunnen geeft mij persoonlijk meer ruimte in mijn keuzes en ik ben me er van bewust of ik dit echt wil.
Het is alleen al hartikke lastig om dat woord ‘moeten’ te vervangen, en soms is er geen ander woord voor te vinden. Ga er maar eens op letten en er bewust mee aan de slag.

Ik ervaar dat het ‘moeten’ vervangen in mogen, willen of kunnen de communicatie een stuk vriendelijker en opener maakt. Uiteindelijk wordt er hetzelfde van je verwacht maar het voelt anders. Zou moeten meer iets zijn vanuit ons hoofd bedacht en dat andere meer vanuit ons gevoel?

Grappig eigenlijk dat woorden zoveel met je kunnen doen maar ook met onze communicatie, heb je daar wel eens over nagedacht?

Ik ben er nu een tijdje op aan het letten wat mensen nu werkelijk zeggen. Juist tussen wat ze bedoelen en zeggen zit nog al eens verschil. Dit probleem kom ik ook vaak in mijn praktijk tegen. Mensen die elkaar niet meer verstaan en dat er heel veel op misverstanden rust.

Wanneer je dicht bij jezelf kan blijven en het woord “moeten “ hebt verbannen dan gebeurd er iets met je, let maar op…..

Heb jij hier ook ervaring mee of heb je vragen stel ze  via facebook of stuur een email naar info@marcurius.nl

Dank je wel voor het lezen.

Marijke klein Gunnewiek – van de Laar
Natuurgeneeskundige therapeut
www.marcurius.nl

Moeten of mogen?