Opruimen van spullen?

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

Het is bijna voorjaar en vroeger werd er een heuse voorjaarschoonmaak gedaan. Alles werd uit de kast gehaald en schoongemaakt. Vroeger hadden ze niet zo veel spullen als nu, maar alles werd wel grondiger gereinigd. Ik heb van mijn ouders meegekregen: BEWAAR ALLES, JE WEET NOOIT.

Zij hadden de oorlog meegemaakt en inderdaad, in die tijd gooide je niets weg, want alles kon hergebruikt worden. We leven nu echter in een meer wegwerpmaatschappij.

Jaren lang heb ik alles bewaard omdat ik dacht dat het zo hoorde en wellicht weer hergebruikt kon worden. Totdat ik ineens het inzicht had dat dit onzin was en dat je niet in een huis met teveel spullen hoefde te leven. Nu ben ik wel een verzamelaar en vind het leuk om “troepjes” om mij heen te hebben. Ik houd absoluut niet van strak of huizen waar niets in staat, je mag ook nog zien dat erin geleefd wordt.

Het mooie is dat iedereen dat voor zichzelf uit mag maken en persoonlijk kan ik heel goed dingen opruimen als ik er een bestemming voor weet. Veel dingen zijn nog in goede staat en kunnen hergebruikt worden en een tweede kans krijgen. Graag geef ik dingen weg aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Ik kan nu ook beter ontvangen zeker als het om spullen voor mijn kleinkinderen gaat.

Maar inderdaad soms is het klaar en dan weg ermee. Ik las gisteren een topic op facebook waarin werd gesteld: “Wat heb je vandaag opgeruimd?”. Deze deed het erg goed. Er werden veel foto’s bijgeplaatst en lezers schreven veel reacties. Opruimen is iets wat dus wel veel leeft onder de mensen.

 Het opruimen van ons huis is heerlijk, maar geldt dat ook niet voor onze geest?

We zitten vol met herinneringen en emoties en slepen dat zo’n 80 jaar mee. Tijd voor opruiming en ordening zou ik zo zeggen en dat kan. Het voorjaar is een mooi begin om eens te stoffen en te zuigen door je hoofd, wat weg kan, kan weg , alles sorteren, helen en een plaats geven.

Ook hier geld dezelfde gedachten, ruim op, je hoeft niet alles te bewaren, maar in tegenstelling tot je huis, kan je innerlijke overschot beter echt weggooien dan doorgeven….

Het motto van een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd kan ik zeker delen, wat wel van belang is naar beiden kritisch te kijken.

 

Heb je vragen over dit onderwerp of wil  jij jouw ervaring delen dan kan dat via facebook onder deze blog of stuur een email naar info@marcurius.nl 

Marijke klein Gunnewiek – van de Laar
Natuurgeneeskundige therapeut
www.marcurius.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?