Lente kriebels

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

Afgelopen week kwam en liet zich voorzichtig de zon zien en ging de temperatuur omhoog.

Wat doet het voorjaar met de mens en misschien ook wel met het dier? Theoretisch gezien wordt de mens actiever en blijer, dit komt door de extra aanmaak en prikkeling van dopamine door het zonlicht. Dopamine is een prikkelende neurotransmitter die geproduceerd wordt in de hersenen.
Wanneer het voorjaar zich aandient, dan zien we blije gezichten, verliefde mensen, maar ook blije koeien die door de weide lopen. Mensen komen uit hun huizen en uit hun schulp en treden naar buiten, waardoor ze ook weer meer in contact komen met anderen. De winter is een tijd van zaadjes leggen en nadenken en naar binnen keren. Er worden nieuwe plannen gesneden die in het voorjaar en de weken erop uitgewerkt kunnen worden.

Ook in het bos zie je alles weer veranderen, er ontpoppen zich nieuw planten en takken en alles wordt langzaam weer groen. Mens en dier wordt weer actief en in beweging gezet. Men heeft letterlijk weer zin in het leven.

Er zijn ook mensen die niet zoveel dopamine aan maken, denk aan de ziekte van Parkinson, zij hebben er moeite mee deze vreugde te voelen ondanks dat de zon schijnt.

Mensen vinden ook dat ze de zon hebben verdient na een vaak toch lange winter en proberen zich dan ook al zo vroeg mogelijk te nestelen op terrasjes of zetten een stoeltje buiten.

Officieel begint de lente pas op 20 maart, maar het lijkt wel of het weer de laatste jaren wat van slag is.  Het voorjaar dient zich al vroeg aan en met kerst is het 12 graden, ze zeggen ook wel eens dat de natuur van slag is en daar lijkt het soms wel op. Maar beter de natuur van slag dan de mensen van slag.

Het voordeel van deze zonnestralen is ook de aanmaak van vitamine D, die wij hard nodig hebben voor onze botten en tanden, Deze vitamine is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf aanmaakt onder invloed van zonlicht en goede voeding.

Maak eens een gezellig wandelingetje naar mijn praktijk en geniet van de ontspanning en welke inzichten praktijk Marcurius je geeft en je combineert twee dingen in 1. Wat merk jij als je de eerste zonnestralen weer oppikt?
Wil jij jouw ervaring delen? Dat kan dat via facebook onder deze blog of stuur een email naar info@marcurius.nl

Marijke klein Gunnewiek – van de laar
Natuurgeneeskundige therapeut
www.marcurius.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?