Water…. noodzaak om te drinken?

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

Water…. noodzaak om te drinken?

De mens bestaat voor een groot gedeelte uit water zo’n 75 %.  Ons lichaam maakt gebruikt van water in alle cellen, organen en weefsels. Water is meer dan belangrijk. Het lichaam gebruikt water om het lichaam op temperatuur te houden en andere lichaamsfuncties te handhaven.

Omdat ons lichaam water verliest door ademhaling, transpireren en door de spijsvertering is het van groot belang dat ons lichaam genoeg water binnen krijgt. Dit doen we niet alleen door het drinken van water, maar ook door voedingsmiddelen die water bevatten, denk aan soep en toetje.

De hoeveelheid water die je nodig hebt is voor mannen en vrouwen verschillend ook heeft het te maken met je lichaamsgewicht.

Er is een formule gemaakt die dat eenvoudig berekent. Als richtlijn adviseren wij dat je dagelijks minimaal je lichaamsgewicht x 0,44 gedeeld door 10 aan liters water moet drinken. Bij een gewicht van bijvoorbeeld 75 kilo is de berekening dus: 75 x 0,44: 10 = 3,3 liter. Dit is het advies van een van de meest bekende fitnesstrainers ter wereld Charles Poliquin.

Wat gebeurd er als je weinig water drinkt?

Je droogt uit, je krijgt dorst, je gaat weinig plassen, je krijgt hoofdpijn en spierpijn, kortom allerlei klachten die niet prettig zijn en eenvoudig zijn op te lossen.

Zelf heb ik ooit nierstenen gehad omdat ik te weinig dronk en misselijk was in mijn eerste zwangerschap. Ik kwam tot de conclusie dat ik dit nooit meer wilde en zette op elke hoek van de tafel een glas water zodat als ik er langs zou lopen een slok zou pakken.

Later kwamen er handige flesjes, die steeds opnieuw te vullen zijn.

De ideale fles heb ik vorig jaar ontdekt op de beurs. Er zit een draaischijfje op en hiermee zie je precies hoeveel flessen je hebt gedronken op die dag. Een mooie graadmeter en een handige moderne fles.

In mijn praktijk krijg je standaard een glas water. Dit doe ik bewust om een eerste aanzet te maken voor het drinken van water. Best veel mensen zijn dit nog niet gewend of hebben er geen weet van. Door het masseren van de voeten, komen er afvalstoffen vrij in het bloed en door het drinken van water gaan die sneller het lichaam verlaten, dit voorkomt ook dat je hoofpijn krijgt na een behandeling.

Water met een vleugje citroen erin, is niet alleen lekker het zuivert tevens de lever.

Hoeveel water drink jij op een dag? Laat je reactie achter via facebook onder deze blog of stuur een email naar info@marcurius.nl

Marijke klein Gunnewiek – van de laar Natuurgeneeskundige therapeut www.marcurius.nl

 

 

 

 

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?