Ontspannen, hoe doe je dat?

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

Ontspannen, hoe doe je dat?

Je hoort het vaak, het lijkt wel een woord van deze nieuwe tijd: ONTSPANNEN.

Bijna iedereen heeft wel eens ervaren hoe het is om gespannen te zijn. Je krijgt kriebels in je buik, je hart gaat te keer, je hebt het gevoel dat er een prop in je keel zit en je spieren voelen hard en stijf aan. Vaak is dit geen fijn gevoel.
Wanneer je dit bij jezelf kunt waarnemen ben je al een heel eind op weg naar ontspanning.
Helaas is nog niet iedereen zich hiervan bewust. Vaak kennen mensen hun auto beter dan hun eigen lijf. Voor dit stuk bewustwording is het nodig om in contact te komen met je lichaam. Dat zorgt er immers voor dat je vooruit kan en alles blijft functioneren. Je lichaam voert uit wat de geest hem opdraagt.

We weten allemaal dat het belangrijk is om regelmatig te ontspannen. Er zijn vele soorten manieren van ontspannen. Er is niet één manier die bij iedereen past, kies daarom een manier die voor jou zelf het prettigst is. Persoonlijk ontspan ik het beste in water, mijn spieren worden zacht en mijn geest rustig. Juist dan ontstaan vaak de beste ideeën.
Ontspannen is iets wat je niet op commando kan doen, het overkomt je haast, tenzij iemand tegen je zegt “Ontspan nu eens even”.

Soms denk ik dat er een verschil is qua ontspanning tussen mannen en vrouwen. Mannen kunnen gerust even ‘’niets’’ doen, gewoon voor zich uit staren en verder niets….. Bij vrouwen werkt dat vaak anders, hun omgeving mag er voor ingericht zijn, ze zijn klaar met hun werk en gaan bewust ontspannen. Ja niet te lang, want ja ze moeten nog zoveel doen.

Wat is het doel van ontspannen?
Door te ontspannen, ontstaat er een totale en diepe ontspanning van het gehele lichaam en geest. Het lichaam voelt zachter aan en de doorbloeding neemt toe, je hoofd voelt opgeruimder en je hebt een heldere kijk op het leven. Het vormt samen met spanning een mooie balans.
Het allerbelangrijkste benoem ik als laatste en dat is onze ademhaling. Dit natuurlijke medicijn is het beste wat je kan inzetten voor je lichaam en geest. Doe dit bewust…

Ook warmte kan veel ontspanning geven, denk aan de zon, of als je op mijn water bedje ligt tijdens een behandeling in mijn praktijk.

Mijn advies voor jou: de ultieme manier voor ontspanning is een manier vinden waarmee jij je hoofd leeg kunt maken en nergens meer aan hoeft te denken. Dat is onmogelijk hoor ik je al denken, maar uit eigen ervaring weet ik dat het (bijna) mogelijk is. Ga lekker douchen of neem een bad, lees een boek, onderga een massage, ga mediteren of mindfulness beoefenen. Of doe gewoon even niets, even naar buiten staren, of naar 1 punt kijken kan jou al ontspanning geven. Wat je ook doet, kies een vorm van ontspanning die bij jou past!

Ik ben benieuwd wat jouw manier van ontspannen is, wil je dit delen, dan zie ik graag je reactie op Facebook https://www.facebook.com/PraktijkMarcurius onder deze blog of via email info@marcurius.nl

Marijke klein Gunnewiek

Natuurgeneeskundig therapeut

www.marcurius.nl

lucky-ontspannen

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?