Wat doet het jaargetijde herfst met je?

Marijke klein Gunnewiek - van de Laar

Natuurgeneeskundige

In mijn blogs lees je over verschillende onderwerpen geïnspireerd vanuit de natuurgeneeskunde bij Praktijk Marcurius. Ik ben een enthousiaste therapeut die graag kennis wil delen. 

 Wat doet het jaargetijde herfst met je?

Dit is mijn eerste blog en ik neem de herfst als onderwerp. Waarom de herfst kun je je afvragen, nou dat zal ik uitleggen. Het is tweedelig.

Wanneer ik naar buiten kijk is het triest en donker, sommige mensen worden hier depressief van en voelen (ervaren) het leven in deze periode  van het jaar als ‘’zwaar”. Ja, wat verandert er tussen september en oktober? Je zou zeggen het is maar 1 maand, slechts 30 dagen, maar toch voelt het voor velen anders. De mens houdt van licht en een aangename warme temperatuur, dan kunnen ze alles aan. In de herfst keert men letterlijk en figuurlijk naar binnen. Men gaat meer over dingen nadenken, trekt zich terug en doet al eerder de gordijnen dicht. Sommigen mensen voelen zich daardoor opgesloten in zichzelf en weten met het naar binnen kijken geen raad.

Mijn advies: maak het van binnen gezellig, maar ook in je eigen binnenste want tenslotte daar gebeurd het, daar is de bron van het voelen denken en handelen.  Zelf voel ik me het beste als de verwarming licht brandt, kaarsje en wierookje aan om vervolgens lekker te mediteren of zo maar wat voor mij uitstaren wachtend op nieuwe inzichten? Vergeet ook niet om een uitstapje te maken naar buiten, ook al is het herfst, daar kan je genieten van de mooie herfstkleurtjes en  boswandelingen en een frisse neus.

Hoe is dat voor jou, deze overgang naar de herfst, wanneer de bladeren gaan vallen?

Herfst van je leven

Sommige mensen zijn al in de herfst van hun leven, dat betekent dat hun levensenergie afneemt en ze mogelijk beperkt worden in hun kunnen. Dit is niet echt aan leeftijd gebonden maar geldt voor iedereen persoonlijk. Wanneer je leeftijdsgenoten tegen komt dan zie je verschillen bij elkaar. Kijk ook maar eens naar stellen, echtparen, 1 van de 2 lijkt altijd ouder terwijl ze dat in echte leeftijd niet zijn.

Elk jaargetijde is mooi. Geniet ervan, steeds opnieuw!  Investeer elk jaargetijde in jezelf, jij bepaalt hoe je denkt en voelt en geen ander. Wees vrolijk en lief voor jezelf en je overleeft elk jaargetijde. In de herfst mag je loslaten , niet alleen de bladeren maar ook de zware gedachten, leef zoals het bedoelt is om te leven…… LICHT.

 

PS:  Ik ben benieuwd hoe jij de herfst ervaart?  Ik lees graag je reactie .

 

Marijke klein Gunnewiek – van de Laar

Natuurgeneeskundige therapeut www.marcurius.nl

 

 

Deze blogs zijn ook leuk om te lezen

Ontdek de helende kracht van een goede neusademhaling

Door bewust te ademen door de neus kan dit stress verminderen, de slaap bevorderen, het immuunsysteem versterken.  Het lichaam en geest komt daardoor beter in balans wat een voordeel kan zijn voor de gezondheid. Er wordt wel eens gezegd : ” De ademhaling is ons beste medicijn”

De beste vriendin dat ben je zelf

Een blog waarin je terug kan keren bij jezelf doordat gemaakte afspraken worden afgezegd. De beste vriendin in je verteld dat je meer contact mag maken met je lichaam.

Delen met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email
Scroll naar boven
Chat openen
Je mag je vraag stellen
Hallo, wat kan ik voor je doen?